Comentariile sunt închise pentru Sumac – Beneficii, Prețuri

Sumacul, denumit și Rhus coriaria, este cunoscut încă din Antichitate, și reprezintă o specie de otetar specifică zonei calde din Orientul Apropiat și bazinul mediteranean. Acesta mai poartă și numele de otetar-cu-frunze-de-ulm și otetar sicilian. Sumacul este de fapt un arbust de dimensiuni relativ mici, care la maturitate atinge înălțimea maximă de 3 m. Inflorescența acestuia este un panicul compus din mai multe flori mărunte de culoare verde, iar fructele sale sunt drupe sferice, de dimensiuni relativ mici, și de un roșu aprins.

Sumac Beneficii

Sumacul are numeroase beneficii pentru sănătate, și nu trebuie să ezităm să îl consumăm cât mai des cu putință. Iată care sunt aceste beneficii.
Lupta Eficient Împotriva Radicalilor Liberi
Radicalii liberi au efecte nocive asupra organismului, dar din fericire, sumacul, pentru că este bogat în antioxidanți, ajută la eliminarea în totalitate a radicalilor liberi.
Este Antiinflamator și Antimicrobian
Acidul galic care se regăsește într-o cantitate destul de mare în acest condiment, combate în mod eficient bacteriile. Sumacul conține substanțe care au puternice proprietăți antiinflamatoare, acestea fiind de un real ajutor în cazul celor care suferă de artrită, infecții respiratorii, sau inflamații ale pielii. În cazul în care te confrunți cu febră, atunci poți apela cu încredere tot la sumac, pentru că are puterea de a scădea semnificativ temperatura corpului.
Are un Excelent Rol Detoxifiant
Sumacul are și rol detoxifiant, acesta având capacitatea de a elimina substanțele nocive din organism. Prin urmare, sănătatea generală va fi una mult mai bună, iar aspectul fizic se va îmbunătăți considerabil. Din moment ce corpul nu va mai conține toxine, pielea va fi mai curată, mai elastică, și mult mai tânără, iar părul mult mai rezistent și strălucitor. Sumacul are o acțiune antioxidantă chiar mai puternică și decât multe legume și fructe. După cum probabil știi, antioxidanții neutralizează eficient radicalii liberi, împiedicând îmbătrânirea prematură a corpului, și prevenind în același timp și bolile cardiovasculare, diabetul, dar și anumite tipuri de cancere. În ceea ce privește puterea antioxidantă a sumacului, acesta este pe locul doi după pudra de cuișoare. Așadar, ai toate motivele să incluzi acest condiment în dieta ta.
Are Acțiune Hipoglicemiantă
Sumacul este recomandat celor care se confruntă cu diabet pentru că are acțiune hipoglicemiantă.
Este un Excelent Remediu Pentru mai Multe Afecțiuni
Printre beneficiile extraordinare ale acestui condiment, se numără și efectele pozitive în caz de febra, răceală, artrită, și bronșită.
Combate Balonarea
Cei care se confruntă cu balonarea, sunt sfătuiți să consume cât mai des sumac pentru a o combate. Mai mult decât atât, acesta ajută și în caz de gaze intestinale sau infecție.
Previne Apariția Cancerului
Acesta este, fără îndoială un beneficiu extraordinar al sumacului. Consumat în mod regulat și pe termen lung are puterea de a preveni apariția cancerului.
Combate Eficient Obezitatea
Ei bine, dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, sau să previi acumularea acestora, atunci este recomandat să incluzi în alimentația ta și acest condiment-minune, care are capacitatea de a combate obezitatea.
Elimina Rapid Infecțiile
Pentru că are un puternic efect microbian, sumacul combate eficient salmonella și infecțiile, și are deasemenea capacitatea de a preveni mai multe afecțiuni care se datorează agenților patogeni.

Scade Colesterolul și Controlează Glicemia
Cei care se confruntă cu obezitate, de tip II, sau prediabet, vor resimți o ameliorare a afecțiunii lor dacă includ sumacul în alimentație. Administrarea zilnică de numai 3gr de pudră de sumac, pe o perioadă de aproximativ 3 luni de zile, va scade semnificativ nivelul glucozei din sânge, dar și pe cel al colesterolului rău, în timp ce nivelul colesterolului bun va crește semnificativ.

Sumac Proprietăți

Sumacul are proprietăți terapeutice, antimicrobiene, antioxidante, hemostatice, hipoglicemiante, diuretice, hemostatice, și astringente. Acesta conține calciu, fosfor, acid fumaric, acid ascorbic, tanini, minerale, acizi grași Omega 3, acid malic, și vitamina C.

Administrare Sumac

Sumacul a fost și încă este utilizat în mixuri de condimente din toată lumea arabă. Mixul cel mai des folosit este za’atar-ul, care reprezintă un amestec de ierburi uscate, sumac uscat, și semințe de susan. Fructele sale sunt extrem de acre atunci când sunt în stare crudă, dar acestea se lasă să se usuce foarte bine, după care sunt zdrobite, iar praful obținut se presară peste aperitive cum ar fi hummusul, salatele, orezul, sau legumele. În plus, se poate folosi chiar și în combinație cu anumite prăjituri, pentru că le da un gust ușor acrișor, asemănător cu cel al lămâii. În anumite zone ale lumii, fructele care încă nu s-au copt sunt utilizate la prepararea anumitor mâncăruri.

O altă utilizare tradițională a sumacului este aceea de obținere a mai multor culori naturale precum roșu, galben, maro, și negru. Atât frunzele cât și scoarța de sumac conțin cantități mari de tanini, care sunt excelenți pigmenți naturali. În trecut, frunzele erau colectate în general toamna, atunci când începeau să cadă, iar mai apoi folosite pentru realizarea unei culori maronii. Din scoarță era obținută culoarea galben sau roșu, în timp ce din fructe se obținea un negru intens. Pe de altă parte, uleiul de sumac are capacitatea de a se întări, și tocmai din acest motiv a fost utilizat atât în Orientul Îndepărtat cât și în Arabia, pentru producția de lumânări.

În bucătăria grecească, sumacul se adaugă în preparatele din carne și ciuperci pentru un plus de aromă. Turcii și arabii îl folosesc în salate, hummus, preparate din carne, pizza turcească, și kebab. Sucul obținut din fructe proaspete este folosit atât în sosuri cât și marinate pentru salate, iaurt, și preparate din carne. Sumacul se mai poate folosi și în combinație cu alte condimente precum chili, usturoi, cimbru, oregano, rozmarin, și ghimbir. Acesta se păstrează întotdeauna în recipiente închise, ferit de căldură, lumină, dar și de aer.

Contraindicații

Acest condiment nu se folosește în cantități mari pentru că este destul de acid. În afară de acest mic detaliu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când incluzi sumacul în alimentația ta, poți consuma acest condiment cu mare încredere pentru că singurul lucru pe care îl va face va fi să îmbunătățească sănătatea generală.

SUS