Miere de Manuka – Ghidul tau complet

Supranumita “nectarul zeilor”, mierea ne-a fascinat de-a lungul veacurilor, indiferent daca a fost folosita medicamentos, ca remediu vindecator pentru tratarea arsurilor sau ca elixir magic pentru frumusete. Cu totii folosim deliciosul indulcitor intr-o ceasca de ceai, iar importanta sa este indelung documentata si studiata pentru proprietatile medicinale, ce o fac sa fie ceva mai mult decat un simplu ingredient gustos. O colonie contine mii de albine care muncesc pentru a crea un produs plin de beneficii, insa exista soiuri speciale disponibile, care pot face diferenta in materie de aroma si textura.

Mierea de Manuka – Ce este? De unde provine?

Este posibil sa fi auzit de miere de Manuka datorita faptului ca a avut in ultima perioada o renastere, mai ales in domeniul wellness, dar cate stiti despre aceasta miere speciala?

Conform lui Peter Molan, un academist din Noua Zeelanda care cerceteaza mierea de Manuka, pe vremuri nu existau cereri pentru ea. Ajungea chiar sa fie aruncata, deoarece are o aroma foarte puternica. Superalimentul a fost folosit (datorita zvonului ca ar fi remediu pentru febra fanului) incepand cu anii 1900, insa se crede ca a aparut chiar inainte de Miocen. Aceasta forma a devenit foarte populara rapid, primind statutul de „aliment superior” datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si potential antivirale, eficiente prin sprijinul adus digestiei, sistemului imunitar, dar si reducerii iritatiilor.

Este o miere complexa, iar cercetarile extinse au fost in mod special concentrate in jurul nivelurilor ridicate de metilglyoxal care apar in mod natural in mierea de Manuka. Provine din locatiile unde cresc, necultivate, florile alb-roz Leptospermum scoparium: Noua Zeelanda si sud-estul Australiei. Acestea vin de la arborele cunoscut drept tufa de Manuka (cuvantul Manuka este numele Maori al copacului). Este produsa de albinele Apis mellifera, care polenizeaza tufisul autohton, producand o forma unica de miere, ale carei proprietati o deosebesc de cea traditionala.

Principalele beneficii ale mierii de Manuka

Utilizarile nectarului de Manuka au fost de anvergura in tehnicile traditionale de vindecare Rongoa Maori, in care toate partile arborelui erau folosite pentru diverse afectiuni, precum reducerea inflamatiei sau calmarea tulburarilor digestive. Acesta a ajuns sa fie foarte cautat in prezent datorita variatelor proprietati antioxidante si vindecatoare pe care le ofera. Unele dintre acestea se bazeaza pe studii promitatoare si, spre deosebire de majoritatea tratamentelor alternative, atunci cand vine vorba de mierea de Manuka vorbim despre dovezi stiintifice si nenumarate beneficii, precum:

  • Vindecare

Mierea de Manuka este de mare ajutor deoarece, la fel ca alte forme de miere, are un pH cuprins între 3,2 și 4,5 si proprietati antibacteriene ce promoveaza vindecarea ranilor si a arsurilor. Acestea stimuleaza sistemul imunitar, iar cele mai folosite utilizari variaza de la aplicarea topica pentru cicatrizare pana la adaugarea in mancare pentru gust. Inca din cele mai vechi timpuri, puterea sa vindecatoare a fost folosita pentru a trata diverse afectiuni, datorita actiunii antiinflamatoare precum si calitatilor de stimulare a productiei/cresterii unui anumit tip de celule. Acestea din urma pot repara tesutul deteriorat sau pot construi structura pentru tesuturi noi.

Mierea de Manuka este probabil mai cunoscuta deoarece, atunci cand este aplicata pe o rana, imbunatateste procesul de vindecare si ajuta la imbunatatirea conditiilor pielii, mentinand un mediu umed care previne infectiile. Timp de secole, a fost folosita ca luptator impotriva  ulceratiilor si a arsurilor, iar in urma cercetarilor ulterioare s-a descoperit ca poate reduce si cresterea bacteriilor. Se considera ca peroxidul de hidrogen din Manuka Honey este responsabil cu reducerea inflamatiei.

Multe cercetari sunt axate pe beneficiile mierii pentru vindecarea ranilor, activitate atribuita continutului de peroxid de hidrogen, insa, potrivit publicatiilor recente, sunt luate in considerare si presiunea osmotica, continutul de proteine, efectul de hiper-osmolalitate, precum si raportul de azot. Datorita proprietatilor anti-microbiene, in 2007 a fost aprobata de catre FDA (Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente) ca optiune de tratament.

  • Proprietati antivirale

O bautura cu miere este in mod uzual un remediu pentru raceala, iar un studiu din 2010 a descoperit ca aceasta este chiar mai eficienta la copii. Dar, desi toate tipurile de miere reprezinta antibiotice naturale, Mierea de Manuka duce lucrurile mai departe cu ajutorul unei substante numite MGO.  Aceasta poate ajuta la usurarea durerii in gat, avand un efect linistitor, iar datorita proprietatilor sale antibacteriene, va ataca bacteriile daunatoare.

La pacientii supusi tratamentului chimioterapeutic s-au observat efectele de calmare ale mierii asupra unui tip de bacterii responsabile de dureri de gat. Un studiu asupra mierii a constatat ca aceasta a inhibat virusurile gripei, avand o activitate semnificativa, desi este nevoie de mai multe cercetari inainte de a trage o concluzie ferma. Acesta a fost urmat de recomandarea Institutului National pentru Excelenta in Sanatate si Ingrijire (Anglia) de a utiliza mierea pentru a reduce simptomele pe termen scurt.

  • Proprietati antibacteriene

Mierea, folosita de mai bine de 2000 de ani, promoveaza sanatatea orala, ajuta la mentinerea gingiilor sanatoase si previne formarea placii, mentinand bacteriile bune. In ultimii ani s-a descoperit ca aceasta ucide germenii datorita peroxidului de hidrogen. Insa cercetatorii din ziua de astazi sunt mai interesati de faptul ca mierea de Manuka pare sa atace infectiile.

Proprietatea sa antibacteriana este poate cel mai notabil atribut al sau, deoarece poate ajuta si in cazul diverselor alte boli, precum sindromul intestinului iritabil sau chiar probleme parodontale, ferindu-va de asemenea de posibilele carii. Se pare ca zeci de bacterii care se gasesc in mediul sanitar, fiind in general greu de tratat, inclusiv Streptococcus si Clostridium Difficile (care este legata de afectiuni precum ulcere), sunt susceptibile la ea.

  • Sustinerea sanatatii digestive

Unele dintre cele mai frecvente boli, ulcerele gastrice sunt rani care se formeaza pe mucoasa stomacului datorita unui tip de bacterii numit Helicobacter Pylori. Acestea sunt responsabile de provocarea unor simptome precum greata sau balonarea, insa cercetatorii au descoperit ca mierea de Manuka poate ajuta la prevenirea lor. Acest remediu natural este chiar folosit in spitale pentru intarirea organismului atunci cand ne confruntam cu anumite bacterii.

Exista de asemenea unele dovezi privind puterea mierii de Manuka la tratarea si la imbunatatirea simptomelor altor afectiuni digestive, precum sindromul de colon iritabil (constipatie, miscari intestinale neregulate sau dureri abdominale). Anumite cercetari au aratat ca are si un potential efect de prebiotic, deoarece contine oligosacharida (care imbunatateste nivelul populatiilor de lactobacilli).

  • Energizare

Mierea pura este ideala pentru a va readuce zambetul pe fata, deoarece densitatea de nutrienti o transforma intr-un energizant natural.

  • Tratamentul fibrozei chistice

O afectiune care dauneaza plamanilor, fibroza chistica afecteaza celulele, care produc ulterior un mucus gros. Acesta face respiratia dificila, ducand la infectii respiratorii frecvente.

  • Mentinerea sanatatii pielii

Mierea de Manuka este adesea comercializata, datorita activitatii sale antimicrobiene, pentru tratamentul acneei cauzate de o dieta proasta sau stres. S-a raportat ca acestea pot combate si chiar vindeca acneea, mentinand pielea libera de bacterii. Pe masura ce aflam mai multe despre mierea de Manuka, putem afla ca este posibil ca agenti precum MGO sau compusii fenolici sa fie motivul pentru care ajuta atunci cand este adaugata la creme si balsamuri.

Cercetarile investigheaza inca modul in care poate ajuta la gestionarea afectiunilor in care inflamatiile sunt frecvente, precum eczema.

Citeste aici ghidul de utilizare in functie de afectiuni a mierii de manuka 

Despre MGO™, factorul unic al mierii de Manuka

Peroxidul de hidrogen ofera mierii calitatea sa, dar mierea autentica de Manuka are si alte ingrediente naturale cu componenta antibacteriana, care ridica miza. Metilglyoxalul (MG) este unul dintre acestea, si, desi se gaseste si in alte tipuri de miere (de obicei in cantitati mult mai mici), este principalul factor de potenta antibacteriana in Manuka. Acesta este, in esenta, un indulcitor care se afla in compozitia nectarului de manuka, fiind direct legat de potenta sa.

Metilglyoxalul este consiferat o molecula, si se gaseste intr-o cantitate de 10 ori mai mare in mierea de Manuka fata de o miere clasica. Acest compus unic supraalimenteaza efectele anti-bacteriene gasite in miere, de aceea este important sa avem o masurare a cantitatii metilglyoxalului, ingredientul magic din Manuka Honey. MGO este unul din sistemele de clasificare ce masoara nivelul de metilglyoxal (deoarece acesta poate varia), un test fiabil ce reflecta direct continutul.

Insa acesta nu este singurul raspunzator pentru proprietatile mierii, ci intreaga compozitie chimica este ceea ce face ca mierea de Manuka sa fie unica in lume.

UMF, NPA, KFactor

Un borcan cu miere de Manuka contine anumiti compusi activi care o diferentiaza de alte tipuri de miere. Insa chiar daca beneficiile terapeutice datorate continutului de vitamine, enzime si flavonoide nu mai sunt un mister, ambalajele pot fi. Daca vreti sa cumperati miere de Manuka, regula de baza atunci cand alegem este sa ne asiguram ca aceasta contine toate substantele nutritive, de aceea este bine sa luam in considerare nivelul calitatii, al puritatii si al proprietatilor unice.

Mierea de Manuka are un continut ridicat de zahar simplu, un continut neglijabil de sare si este saraca in fibre (sub 0,5 g). Nu toata mierea este egala, si nu toata poseda aceeasi putere, iar pentru a o clasifica au fost concepute sisteme sub forma unor numere pe ambalaje. Din acest motiv, pe etichete putem regasi indici codificati precum UMF, NPA sau KFactor, a caror semnificatie o puteti afla in randurile ce urmeaza.

Proprietatile speciale ale mierii de Manuka depind de o serie de substante din compozitia sa, ce sunt determinate prin teste. Incepand cu 5 februarie 2018, Mierea de Manuka obtinuta din nectarul de floare a fost definita de catre Ministerul Industriilor de Baza, astfel incat fiecare lot trebuie sa treaca un astfel de test pentru a putea fi considerata “Manuka”. Pentru o mai buna intelegere a diferitelor sisteme de clasificare, continuati sa cititi.

Diferitele categorii, care masoara nivelul antibacterian al mierii, sunt clasate sub denumirea de:

  • UMF™ (Factor Manuka Unic)

Toate tipurile de miere au in componenta un antiseptic numit peroxid de hidrogen, desi activitatea acestuia poate fi perturbata prin expunerea la caldura. Mierea de Manuka are insa si altceva. Inainte sa se poata explica exact ce anume gasim in ea, s-a identificat acel lucru unic: UMF. Clasificarea UMF reprezinta o marca inregistrata de incredere si poate fi utilizata doar de catre producatorii licentiati de UMF Honey Association, semn ca veridicitatea si puterea mierii este validata.

Acesta este standardul folosit de UMFHA, un organism infiintat in 1998 pentru controlul industriei de miere de Manuka din Noua Zeelanda. Sistemul de clasificare UMF se concentreaza pe masurarea puritatii si a proprietatilor, avand doua componente exprimate: marca UMF (care asigura calitatea prin faptul ca toti marcatorii unici ai mierii sunt prezenti) si numarul UMF (care se bazeaza pe nivelul acestor markeri). In acest scop trebuie sa fim atenti si sa le cautam pe produse.

Motivul pentru care este bine sa verificam ca are stampila pe eticheta este faptul ca aceasta este oferita doar producatorilor de miere de Manuka autentica. Asa cum am specificat, pe langa UMF, producatorii isi eticheteaza produsul cu un numar (cum ar fi 10+ sau 20+), ce descrie nivelurile de compusi unici prezenti in miere: este vorba despre MGO, Dihidroxiacetona (DHA), Leptosperina si HMF. Acestea confera puritatea, de aceea, cu cat este numarul mai mare, cu atat mierea este considerata mai pura, si, ca urmare, cu atat mai scumpa va fi.

Gama care reprezinta compusii unici care asigura calitatea acestei mieri, conform sistemului UMF (Factorul Manuka Unic), cuprinde urmatoarele numere:

  • 0 – 4: o cantitate nedetectabila
  • 5 – 9: niveluri scazute
  • 10 – 15: niveluri medii
  • 16 – 20: niveluri de inalta calitate
  • peste 20: cel mai ridicat nivel
  • NPA (Activitate Non Peroxidica)

Toate sortimentele de miere au un usor efect antibacterian datorita activitatii peroxidice (PA) generate de apa oxigenata din compozitie, insa Manuka Honey are de asemenea o activitate speciala numita non-peroxidica (NPA). Cercetarile au aratat ca aceasta este mult mai stabila si de durata, chiar si atunci cand mierea este expusa la caldura si soare.

  • KFactor™

Alt sistem de clasificare mai putin obisnuita a mierii de Manuka este gradul KFactor (utilizat exclusiv de Wedderspoon) care masoara procentul de polen din miere, asigurandu-ne de asemenea ca aceasta este nepasturizata.

Exista trei clase pentru mierea de Manuka:

  • KFactor 12 – 65% din polen provine din arborele de Manuka
  • KFactor 16 – 75% din polen provine din arborele de Manuka
  • KFactor 22 – 90% din polen provine din arborele de Manuka

Cum aleg factorul MGO™ pentru fiecare afectiune?

Alegerea celui mai bun sortiment de miere de Manuka poate fi una grea, deoarece exista nenumarate produse. Daca sunteti in cautarea gustului delicious sau al unui tratament de frumusete, puteti alege orice produs din gama, insa daca utilizati Manuka Honey pentru vindecare, ar trebui sa luati in seama ce este scris pe eticheta. In acest caz, este recomandat sa alegeti o miere cu ratingul  minim MGO 250+, deoarece concentratia factorilor cu proprietati de vindecare este mai mare.

MGO 100+: este utilizat zilnic pentru mentinerea sanatatii si stimularea sistemului imunitar

MGO 250+: este utilizat pentru combaterea infectiilor fungice

MGO 400+: este utilizat pentru tratarea bolilor de iarna, a arsurilor, dar si pentru reducerea tusei, demonstrand o activitate ridicata in acest sens

MGO 550+: este folosit pentru toate infectiile rezistente, avand activitate maxima

Garantia autenticitatii si certificarile mierii de Manuka

Ministerul Industriilor Primare din Noua Zeelanda a publicat un Ghid de Etichetare in anul 2014. Astfel, Mierea de Manuka autentica respecta urmatoarele criterii:

  • Este produsa in Noua Zeelanda, nu importata din alta parte
  • Este ambalata si etichetata
  • Vine de la o companie autorizata sa utilizeze marca UMF
  • Pe eticheta are trecuta marca UMF
  • Are un numar alaturi de UMF
  • Poate fi verificata prin certificatul oficial de eliberare UMF, un document care stabileste rezultatele testului pentru toate markerele (Leptosperin + Metilglyoxal + DHA + HMF) si care este eliberat doar mierii care trece criteriile, ca modalitate de revendicare autentica.

Modul de administrare, indicatii si contraindicatii

Principala utilizare a mierii este pentru tratarea arsurilor si ranilor minore. Cateva studii demonstreaza utilitatea si cand este folosita pe ulceratii, deoarece ar putea stimula vindecarea, insa este comercializata inclusiv pentru:

  • Probleme sinusale
  • Prevenirea cancerului
  • Reducerea inflamatiei
  • Tratarea infectiilor urechii

In general, mierea de Manuka este folosita ca ingredient alimentar, insa aceasta face minuni in caz de acnee sau eczema, daca este utilizata ca tratament exterior pentru ingrijirea pielii (ca o masca), ajutand la accelerarea vindecarii si reducerea iritatiei. Pentru un efect optim, asigurati-va ca acoperiti pielea cu un strat subtire. Astfel, agentul de vindecare din mierea pura de Manuka va ofera posibilitatea de a o folosi ca alternativa la produsele de infrumusetare, fiind un hidratant natural.

Idei DIY cu miere de Manuka:

  • Simpla aplicare a mierii pe fata umeda este suficienta, insa daca adaugam ulei de cocos si folosim amestecul ca pe o masca puterea de hidratare este si mai mare. Pe langa mirosul delicios, mixul acesta eradicheaza orice uscaciune a pielii, lasandu-va tenul stralucitor.
  • Pentru o exfoliere blanda puteti adauga si alte componente (de exemplu, zahar si ulei de masline).
  • Mierea de Manuka poate fi folosita impreuna cu lapte gras, dupa o baie relaxanta, daca vreti ca pielea sa va straluceasca.

Pentru beneficiile asupra digestiei, o puteti manca pur si simplu zilnic, sau o puteti amesteca intr-un iaurt natural sau in ovaz. O lingura sau doua de miere de Manuka (maxim 15 g) reprezinta o portie sanatoasa, deoarece ofera beneficii pentru sanatate, ca parte a unei diete echilibrate. O puteti intinde pe paine prajita sau o puteti adauga la ceai pentru a beneficia de dulceata sa, fiind ideala pentru tratarea problemelor gastrointestinale.

Este indragita in timpul racelilor deoarece poate ameliora severitatea durerilor in gat, combate virusul si ajuta cu gingivita. Puteti sa luati o lingura impreuna cu apa calda la aparitia primelor simptome pentru a ajuta preventia.

Pentru majoritatea adultilor, mierea de Manuka este sigura, dar cu toate acestea, trebuie totusi evitata de catre persoanele alergice la albine. Diabeticilor li se recomanda prudenta in privinta nivelului de zahar deoarece toate tipurile de miere de Manuka sunt bogate in zahar. Posibile efecte adverse ale mierii de Manuka includ:

  • Reactii alergice
  • Riscul de efecte asupra medicamentelor pentru chimioterapie

NHS recomanda sa nu administrati miere copiilor sub 1 an (sugari), deoarece poate provoca anumite afectiuni.

Modul de pastrare

Vizual, mierea este vascoasa, iar culoarea sa variaza de la crem pana la maro. Este bine sa fie depozitata intr-un loc uscat, in recipiente inchise. Daca respectati aceste conditii o puteti pastra zeci de ani, intrucat mierea are o durata lunga de valabilitate. Retineti ca desi normele moderne implica termene de expirare de maximum 5 ani, indiferent de tipul de aliment, mierea are o durata de valabilitate reala mult mai mare, iar fermele nu o pot imprima pe borcane.

Nu este necesar sa fie pastrata in frigider, ba chiar acest lucru o poate face sa se cristalizeze, stricandu-i gustul. Acesta este motivul pentru care se pastreaza la temperatura camerei. Daca totusi ati tinut-o la frigider, sa stiti ca poate fi in continuare consumata: nu se strica, iar beneficiile sunt inca intacte.

Ce spun consumatorii despre mierea de Manuka

Agentia de Standarde Alimentare din Marea Britanie a comandat desfasurarea unui studiu asupra intelegerii tipurilor de miere de Manuka care se vand si ale informatiilor de pe etichete. Rezultatele acestei cercetari au evidentiat ca 56% dintre respondenti au auzit de ea datorita activitatii antibacteriene, fiind inregistrata pe toate pietele cheie.

In multe tari mierea se vinde la pret scump in supermarketuri, astfel incat doar cine isi poate permite este considerat consumator-tinta. Aceasta este apreciata in acelasi mod in care sunt apreciate obiectele de lux (diverse celebritati, precum Scarlett Johannson, sunt fani), insa este in realitate un element pe care este bine sa il iei pentru sanatate.

Iata ce spun consumatorii despre mierea de Manuka:

“Fiul meu a suferit de eczeme severe si infectii ale pielii, si mi-a fost intotdeauna frica sa utilizez antibiotic, cautand mai degraba remedii naturale. Am incercat mierea de Manuka pe inflamatie si am putut sa observ o imbunatatire in doar 10 ore!” – Cristina, 33 ani

“Sotul meu a cercetat multe produse naturale si a constatat ca mierea de Manuka este singura care functioneaza rapid in caz de arsuri la stomac. Suntem recunoscatori ca am gasit-o.” – Irina, 47 ani

“Am avut o infectie sinusala ani de zile, ce ducea la sangerare sezoniera, si nimic din ce am incercat ca tratament nu a durat mult. De putin timp folosesc aceasta miere, sangele din mucus a disparut complet si, pentru prima data, ma simt cu adevarat bine. Acum folosesc mierea de Manuka doar pentru gustul minunat.” – Sorin, 39 ani

Pretul pe MGO

Desi Mierea de Manuka poate avea un pret ridicat, potrivit expertilor, este un produs de specialitate ce poate trata o gama variata de afectiuni.

https://www.huffingtonpost.com.au/2017/09/28/is-manuka-honey-really-better-than-normal-honey_a_23225467/
https://www.health.com/nutrition/manuka-honey-health-benefits-uses
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318298
https://www.eater.com/2016/8/25/12644050/manuka-honey-why-so-expensive
Livrare Gratuita!

La comenziile peste 150 Lei

Politica de Returnare

Comanda 100% securizată

MasterCard / Visa