0

Întrebări de genul „Ce sunt carotenoizii? Ce fac corpului? Unde sunt găsiti? ” sunt la fel de frecvente atunci când aveți de-a face cu carotenoizii. Unul dintre cele mai bune lucruri de reținut despre acest subiect este practic un grup foarte colorat, care include roșu, portocaliu și galben, de pigmenți vegetali solubili în grăsime.

Toate creaturile, fie că sunt bacterii sau , care depind în principal de soare, ca sursă de energie conțin foarte mult carotenoizi. Carotenoizii sunt grupuri de compuși care au efecte antioxidante care le permit să joace un rol vital în protejarea organismelor împotriva daunelor, în special în timpul apariției fotosintezei, care este procesul de transformare a luminii solare în energie chimică.

Carotenoidele nu sunt evidente numai la bacterii și plante. De fapt, oamenii conțin, de asemenea, carotenoizi, care practic joacă două roluri majore. Unul dintre acestea este faptul că toate carotenoidele exercită o activitate antioxidantă, iar celălalt este că unele dintre ele sunt transformate și în vitamina A.

În ființele umane, sunt identificați aproximativ 600 de carotenoizi, dar doar aproximativ 30 până la 50 dintre acei carotenoizi au baza în activitatea vitaminei A. Acei carotenoizi din organism care sunt transformați în vitamina A sunt numiți carotenoizi „provitamina A”. Și vorbind despre un astfel de tip de carotenoizi, beta-caroten și alfa-caroten sunt cei mai populari membri ai acestui grup. Pe de altă parte, cei mai comuni trei membri ai celor care fără activitate de provitamină A, dar cu o activitate antioxidantă foarte ridicată sunt luteina, licopenul și zeaxantina.

În ceea ce privește utilizarea carotenoidelor, se observă in unele studii preliminare și experimentale că un aport dietetic mai mare al acestor compuși oferă o protecție puternică împotriva dezvoltării unor forme particulare de precum cancerul de piele, plămâni, colul uterin și gastrointestinalul.  În afară de asta, acestea protejează, de asemenea, părțile corpului de degenerarea musculară, cataractă și alte pericole pentru sănătate, care sunt în mare parte asociate cu deteriorarea oxidativă sau a radicalilor liberi.

Cu toate acestea, există anumite descoperiri care au demonstrat ideea că suplimentarea cu beta-caroten sintetic izolat nu scade într-adevăr pericolul adus de cancerul pulmonar și poate chiar spori riscul de cancer pulmonar la fumători. Mulți experți au considerat, din astfel de constatări, că alimentele bogate în carotenoizi au posibilitatea să protejeze împotriva cancerului. Una dintre posibilități este aceea că carotenoizii ar trebui să fie luați împreună cu alți antioxidanți de susținere, cum ar fi vitamina C și vitamina E, în scopul de a reduce cu ușurință riscul de cancer. Cu toate acestea, încă nu există dovezi exacte care să susțină un astfel de argument.

Carotenoizii se găsesc în mare parte în toate alimentele vegetale. În esență, cu cât intensitatea culorii este mai mare, cu atât nivelul de carotenoizi este mai mare. În legumele cu frunze verzi, beta-carotenul este cel mai evident tip, la fel ca si în fructele și legumele colorate portocaliu, concentrațiile de beta-caroten sunt de obicei ridicate. Astăzi, există unele suplimente sintetice de beta-caroten care sunt puse la dispoziție în magazinele de sănătate, iar carotenoidele mixte sunt disponibile sub forma de suplimente care provin din ulei de palmier, alge și ulei de morcovi.

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu v-a fi afișată

SUS