Catina – Leac pentru Imunitate – Propietăți, Utilizare, Prețuri

Cătina este un arbust care atinge la maturitate înălțimea de 6 metri. Ramurile acestuia au țepi lungi și foarte ascuțiți, iar frunzele sunt extrem de înguste și au o culoare verde-argintiu. Pe de altă parte, florile au o culoare brun-gălbuie, sunt relativ mici, și apar în lunile martie-aprilie. Principala parte care se folosește în fitoterapie sunt fructele de cătină, acestea fiind extrem de bogate în Vitamina C, și un tip de ulei extrem de benefic pentru afecțiunile pielii. Cătină are efect imunostimulator, emolient, depurativ, antioxidant, vitaminizant, cicatrizant, și antiinflamator.

Ce Nutrienți Conține Cătină

Cătina este extrem de bogată în Vitamina C, vitamina care se găsește într-o cantitate de 2 ori mai mare decât are măceșul, și de 10 ori mai mare decât citricele. În plus, cătina mai conține și alte vitamine precum E, K, F, P, complexul B, carotenoide, minerale, și oligoelemente, uleiuri complexe, acizi grași polinesaturaţi, uleiuri volatile, serotonină, taninuri, pectine, aminoacizi, fitosteroli, și enzime.

Sub ce Formă Găsim Cătina?

Cătina se găsește sub formă de ulei de cătină, sirop de cătină, miere cu cătină, și spirulină cu cătină.

Cătina – Indicații Terapeutice

Preparatele pe bază de cătină sunt folosite cu succes în ziua de azi în vindecarea mai multor afecțiuni de sănătate precum urticarii, eczeme, afecțiuni hepatice, răceli, viroze respiratorii, pojar, surmenaj, ulcer gastric, ateroscleroza, sau afecțiuni gastroduodenale. Cu atât de multe substanțe nutritive, nu e de mirare că beneficiile catinei sunt de-a dreptul impresionante.

Beneficii Dovedite ale Catinei

Adjuvant în Tratamentul Contra Cancerului
Sucul de cătină s-a dovedit a fi extrem de bun ca și adjuvant în tratarea cancerului de orice tip. Componentele organice ale boabelor de cătină sunt bogate în antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Cu toate acestea, cătina nu este recomandată ca tratament unic pentru cancer.
Menține Sănătatea Inimii
Cătina protejează, fără îndoială, inima. Uleiul de cătină îmbunătățește semnificativ nivelul de colesterol bun, reducând semnificativ nivelul de colesterol rău (LDL) și menținand echilibrul dintre aceste două elemente. Prin eliminarea colesterolului rău, se reduc șansele de aterioscleroză, infarct miocardic, dar și de accidente vasculare cerebrale, deoarece există un risc mai redus de blocaj în arterele și vasele de sânge. Prin urmare, tensiunea arterială este redusă, astfel reducându-se și tensiunea în întregul sistem cardiovascular.
Controlul Diabetului
Se pare că fructul de cătină este foarte eficient și în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că, pentru persoanele care suferă de diabet, introducerea acestui fruct delicios în dieta lor este o alegere excelentă.
Efect Reparator Datorat Vitaminei C
Vitamina C este un miracol pentru foarte multe afecțiuni de sănătate. În afară de stimularea sistemului imunitar, sucul de cătină contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii, a rezistenței oaselor și a rezistenței gingiilor și dinților. Vitamina C este un element esențial în formarea colagenului, care este o componentă crucială a creșterii și reparării corpului. De aceea, concentrația ridicată de vitamina C din boabele de cătină face ca aceasta să devină un adevărat dispozitiv de întărire a organismului, dispozitiv care ajută atât la accelerarea vindecării rănilor cât și la recuperarea după o suferință fizică.
Îmbunătățirea Vederii
Carotenoizii sunt alți compuși antioxidanți importanți care se găsesc în boabele de cătină. Carotenoizii încetinesc evoluția degenerescenței maculare și previn dezvoltarea cataractei, pe lângă îmbunătățirea vederii pe timp de noapte.
Sănătatea Stomacului
Cătina poate combate problemele digestive. Dacă suferi de stomac deranjat sau de stres gastric de orice fel, sucul de fructe de cătină poate ameliora rapid disconfortul și poate calma inflamația. De asemenea, ajută în ameliorarea constipației. Consumul regulat de cătină poate însemna un adevărat miracol în viața unui pacient cu afecțiuni digestive.
Încetinirea Procesului de Imbătrânire
Cătina are și efect antiîmbătrânire. Bonusul final al acestor boabe cu rol antioxidant este impactul lor asupra procesului de îmbătrânire. Pentru aceia care vor să-și păstreze pielea tânără sau care doresc să elimine petele de vârstă dar și ridurile totodată, antioxidanții care neutralizează radicalii liberi sunt perfecți. Consumul de cătină, indiferent de formă, reprezintă o modalitate viabilă de a ne menține tineri. În acest caz, cătina este folosită și extern, prin folosirea unor produse precum cremele de față pentru menținerea unei pieli fără riduri.
Ameliorează Depresia și Anxietatea
Cătina conține printre altele, serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj, și de optimism. Produsul care te poate ajuta în această afecțiune este sucul bio de cătină, consumat zilnic, sau cât mai des posibil.

Uleiul de Cătină

Uleiul de cătină mai poartă și numele de ”aurul lichid”, în anumite țări precum China, Tibet, și Mongolia. Acest tip de ulei se obține prin procesul mecanic de presare la rece fie din semințele de cătină fie din pulpa fructelor. Cele 2 tipuri de uleiuri sunt destul de diferite atât prin culoare și consistentă, cât și prin profilul nutrițional. În comparație cu uleiul din semințe, cel din pulpa fructelor are o nuanță ceva mai închisă de portocaliu spre roșu, o consistentă mult mai groasă, și un conținut extrem de bogat în acid palmitoleic și carotenoizi. Chiar dacă există aceste diferențe, ambele tipuri de ulei de cătină oferă o serie de beneficii importante atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe.

Ingrediente Ulei de Cătină

– Antioxidanți: fenoli, flavonoide, catechine, și taninuri
– Minerale: magneziu, calciu, fier, sulf, potasiu, zinc, seleniu, și cupru
– Vitamine: vitamina C, vitaminele B1, B2, B6, B9, A, E, D, K, și P
– Acizi grași: Omega 3, Omega 6, Omega 7, și Omega 9
– Acizi grași nesaturaţi: acid linoleic precum și acid alfa-linoleic, acizi care nu pot fi produși de organismul uman din cauza lipsei anumitor enzime
– Carotenoizi
– Aminoacizi
Soiurile de cătină și poziția geografică sunt doi factori importanți care influențează atât cantitatea în care anumite substanțe se regăsesc în cătină, și implicit în uleiul produs din aceasta.

Administrare Ulei de Cătină

Ca și supliment alimentar, uleiul de cătină în formă naturală se administrează după cum urmează:
– Copiii peste 3 ani pot folosi 10 picături de ulei de cătină de 3 ori pe zi, în cure de o luna.
– Adulții pot folosi cu încredere până la 20 de picături de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, timp de o lună.
Aceste dozaje sunt informative, și pot fi diferite în funcție de producător. De aceea se recomandă citirea și respectarea informațiilor din prospect.

Beneficii Ulei de Cătină

Menţine Pielea Tânără
În domeniul cosmetic, uleiul de cătină este foarte apreciat, beneficiile sale extraordinare asupra pielii fiind datorate conținutului bogat de vitamine A, E și C, dar și acizilor grași Omega. Acesta reprezintă ingredientul-minune în cosmeticele antirid, cremele pentru ten și corp, și produsele pentru protecție solară. Mai mult decât atât, uleiul de cătină poate fi aplicat și direct pe piele.
Protejează Pielea de Razele Ultraviolete
Protecția împotriva razelor soarelui se datorează conținutului ridicat de Vitamina C.
Iritațiile și arsurile moderate pot fi deasemenea ameliorate cu ajutorul uleiului de cătină. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și regeneratoare, și în plus grăbește procesul de reînoire celulară, refacând extrem de rapid bariera lipidică care se află la suprafațA epidermei. Uleiul de cătină poate fi aplicat direct pe arsurile provenite în urmA radioterapiei dar și în urmA expunerii la soare.
Acneea poate fi și ea tratată cu ajutorul uleiului de cătină. Cei care se confruntă cu această afecțiune a pielii, beneficiază în urmA utilizării acestui ulei, de un conținut ridicat de acid linoleic care stimulează funcționarea normală a glandei sebacee, reglând în același timp și producția naturală de sebum.
Conferă Elasticitate Pielii și Previne Apariția Ridurilor
Pentru că are un efect antioxidant destul de puternic, uleiul de cătină protejează pielea împotriva radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea pielii. Glicolipidele și fosfolipidele pe care acest ulei le are în compoziția sa hidratează și catifeleaza pielea, iar acidul palmitic și stearic ajută la formarea unei bariere care are rol de protecție.
Rănile sunt vindecate mult mai repede cu ajutorul uleiului de cătină, și asta se întâmplă datorită acidului Omega 7.

Uleiul de Cătină – Uz Intern

– Riscul de boli cardiovasculare este redus prin scăderea nivelului de colesterol din corp dar și a numărului de trigliceride
– Sistemul imunitar este fortificat datorită Vitaminei C și a altor oxidanți care se regăsesc în uleiul de cătină
– Răceala și gripa sunt prevenite într-un mod extrem de eficient
– Ficatul este protejat datorită conținutului ridicat de vitamina E, carotenoizi, dar și datorită grăsimilor sănătoase care protejează celulele hepatice. Mai mult decât atât, uleiul de cătină îmbunătățește și funcția hepatică în cazul celor care se confruntă cu ciroză
– Afecțiunile gastrointestinale sunt și ele ameliorate cu ajutorul acestui ulei care repara și protejează mucoasa deteriorată a stomacului
– Vederea este îmbunătățită și sindromul ochiului uscat este ameliorat atunci când se urmează o cură cu ulei de cătină. Acesta conține o cantitate mare de carotenoizi, antioxidanți, și acizi Omega 7, care contribuie la îmbunătățirea vederii.

Ulei de Cătină Pentru Copii

Pentru că este bogat în vitamine, minerale, și acizi grași Omega, uleiul de cătină este recomandat și copiilor pentru a le asigura o dezvoltare armonioasă, atât din punct de vedere fizic cât și intelectual. Acizii grași Omega 3 asigură o bună funcționare a sistemului nervos, și în plus îi ajută pe cei mici să învețe mult mai ușor și mai bine. Vitamina C pe de altă parte, întărește sistemul imunitar al copiilor, făcându-i mult mai rezistenți în fața răcelii și a gripei.
Contraindicații
– În ceea ce privește administrarea de ulei de cătină la copii, este recomandat ca întotdeauna să se consulte un medic pediatru pentru stabilirea corectă a dozajului dar și a concentrației
– Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să consulte deasemenea un specialist înainte de administrarea acestui ulei
– Cei care au tensiunea mică nu trebuie să consume acest ulei pentru că acesta scade tensiunea arterială
– Persoanele care prezintă tulburări de coagulare nu sunt în măsură să urmeze o cură cu ulei de cătină pentru că acesta încetinește coagularea sângelui

Siropul de Cătină

Siropul de cătină are efecte de tonifiere, antiinflamatoare, astringente, antibiotice, anticancerigene, și cicatrizante.
Indicații ale Siropului de Cătină
– Hipertensiune arterială
– Alergii
– Astenie
– Urticarie
– Reumatism
– Tuberculoză
– Stres
– Ciroză
– Cancer
– Hepatită cronică și epidermică
– Anemie

Ingrediente Sirop de Cătină

Siropul de cătină conține 50% suc și pulpă din cătină, și 50% miere. De reținut faptul că siropul nu conține zahăr sau conservanți, și nu este pasteurizat.
Mod de Administrare
– La copii se administrează între 3 și 6 lingurițe de sirop pe zi până la ora 19:00
– La adulți se administrează între 3 și 6 linguri de sirop pe zi până la ora 17:00
O cură durează între 14 și 21 de zile. Nu se recomandă consumul acestui sirop seara pentru că are efect tonic și energizant. Dacă se dorește, poate fi consumat și sub formă de suc, adică amestecat cu apă, proporția de sirop fiind stabilită în funcție de gustul fiecărei persoane.
Contraindicații
– Nu se administrează în paralel cu alte medicamente anticoagulante și anti-plachetare
– Strict interzis persoanelor cu hemofilie pentru că încurajează hemoragia
– Nu se consumă în cazuri de diaree cronică, colecistită, sau pancreatită cronică
– Hipertensivii trebuie să evite consumul de sirop de cătină