0

Pe al doilea loc, dupa apa, ceaiul verde este a doua băutură consumată în întreaga lume. A fost aplicat medicamentos timp de mai multe secole în China, precum și în India. De ce? Este probabil din principalul motiv că ceaiul verde conține catechine, care sunt compuși fitochimici flavonoizi care par a fi responsabili pentru atâtea efecte benefice asupra sănătății.

Catechinele, întrucât par a predomina  in ceaiul verde, sunt de asemenea prezente în cantități mai mici în ceaiul negru, struguri, vin și ciocolată. Acești compuși din ceaiul verde au practic patru forme : gallocatechin (GC), epigallocatechin (EGC), epicatechin (EC) și epigallocatechin gallate (EGCG).

Numeroase studii au arătat că catechinele din ceaiul verde au mari proprietăți antioxidante pentru care catechinele sunt adesea considerate „flavonoide din ceai”. Datorită unor astfel de capacități, se consideră că catechinele previn cancerul și bolile de inimă. De asemenea, este raportat că catechinele au mai multe efecte de protecție care implică proprietăți cardioprotective, chimioprotectoare și antimicrobiene.

Ceaiul verde are, în principiu, conținut de aproximativ 27 la sută de catechine, în timp ce ceaiul oolong care este parțial fermentat are aproximativ 23 la sută și ceaiul negru fermentat are 4% catechine.

Odată cu conținutul de catechine din ceaiul verde despre care se crede că are un procentaj mare de antioxidanți, mulți cercetători au speculat apoi că astfel de compuși pot da anumite efecte benefice prin protejarea organismului de efectele dăunătoare ale daunelor oxidative care sunt cauzate în principal de radicalii liberi. Pentru aceasta, bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, îmbătrânirea accelerată și funcția imunitară suprimată sunt în mare parte legate de deteriorarea oxidativă indusă de radicalii liberi, iar catechinele au puterea de a vindeca sau de a preveni răspândirea.

În special, catechina de ceai cunoscută sub numele de epigallocatechin galat (EGCG) este recent cercetată și studiată pentru rolul său puternic de agent chimioprotector. Multe descoperiri au demonstrat că această formă de catechine are responsabilitatea puternică de a suprima dezvoltarea rapidă a tumorilor și, de asemenea, unele enzime sunt inhibitoare care au o putere în răspândirea celulelor canceroase. Se consideră că această formă dobândește capacitatea distinctă de a combate cancerul în toate etapele, de la inhibarea creșterii tumorilor până la eradicarea promotorilor tumorii, împiedicarea substanțelor cancerigene chimice și stabilizarea enzimelor care sunt implicate în proliferarea celulelor.

Proprietățile antimicrobiene ale catechinelor sunt, de asemenea, atribuie galatului de epigalocatechină (EGCG), care în prezent a fost descoperit pentru a reprima dezvoltarea bacteriilor precum helicobacteria pylori, E. coli și Staphylococcus aureus.

În general, se consideră că catechinele au proprietăți antiheterice, care scad colesterolul și trigliceridele; reduc coagularea sângelui; cresc funcția imunitară; cresc pierderea în greutate; și sunt anti-cancerigene. Cu toate acestea, încă nu există dovezi clare care să susțină afirmațiile privind beneficiile catechinelor la om, deoarece majoritatea studiilor sunt efectuate cu animale.

Astăzi, sursa principală de catechine – ceaiul verde – este acum disponibilă pe scară largă sub formă de extracte uscate sau sub formă de pudră sub formă de suplimente alimentare. Aceste produse se găsesc mai ales în orice tip de plafar și în alte puncte de vânzare oriunde în lume.

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu v-a fi afișată

SUS